Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΦΩΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 


Μια δράση που ξεκίνησε πέρσι αλλά είδαμε φέτος τα αποτελέσματά της ήταν η τοποθέτηση ξύλινων τεχνητών φωλιών για μικρά πουλιά. Το Σχολείο μας είχε τοποθετήσει ξανά τέτοιες φωλιές στο Πάρκο της Αβύθου το 2010, είχαν όμως περάσει αρκετά χρόνια και είχαν χαλάσει. Έτσι, τον Φεβρουάριο 2023, σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο της Ροδοδάφνης, υλοποιήσαμε εργαστήριο κατασκευής τεχνητών φωλιών, με συμμετοχή μαθητών και δασκάλων και παρουσία της υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αχαΐας Ελένης Αντωνακοπούλου.

Εννέα από τις τεχνητές φωλιές που κατασκευάστηκαν τοποθετήθηκαν: Έξι γύρω από το Σχολείο και το Πάρκο της Αβύθου και τρεις γύρω από το Σχολείο της Ροδοδάφνης. Φέτος την άνοιξη αρχίσαμε να τις ελέγχουμε (μία από αυτές είχε τοποθετηθεί έτσι ώστε να την παρακολουθούμε άνετα από τον πρώτο όροφο του σχολείου). Το έργο ανέλαβαν οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ' Τάξης, στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δραστηριοτήτων.

Τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά: Επτά από τις εννέα φωλιές χρησιμοποιήθηκαν από μικρά πουλιά ενώ μία ακόμη, κοντά στο γήπεδο της Αβύθου, ίσως χρησιμοποιήθηκε αλλά οι φυλλωσιές που αναπτύχθηκαν γύρω της δεν επιτρέπουν την ασφαλή παρακολούθησή της από μακριά. Πέντε φωλιές είχαν χρησιμοποιηθεί από Καλόγερους Parus major, μία από Δεντροσπουργίτη Passer montanus (το είδος που είχε χρησιμοποιήσει τις περισσότερες από τις παλιές φωλιές) και μία, για πρώτη φορά, από Σπιτοσπουργίτη Passer domesticus. 

Η δράση αυτή του σχολείου μας είναι μέρος μιας ευρύτατης παράδοσης σε όλο τον κόσμο και ειδικά σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, όπου εκατομμύρια ξύλινες τεχνητές φωλιές βρίσκονται τοποθετημένες σε αστικές περιοχές και πάρκα. προσφέροντας στα πουλιά θέσεις φωλιάσματος, οι οποίες πλέον σπανίζουν.  













Citizen's Science στο σχολείο

 


Οι άφθονες χελιδονοφωλιές στο σχολείο μάς έδωσαν φέτος την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την επιστήμη των πολιτών (citizen's science), δηλαδή την επιστημονική έρευνα από μη-ειδικούς και ερασιτέχνες. Σε όλο τον πλανήτη, η επιστήμη των πολιτών προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στην μελέτη και στην παρακολούθηση της πανίδας και της χλωρίδας, της κατάστασης των οικοσυστημάτων, της ρύπανσης και πολλών ακόμη. Σίγουρα, πολλά δεδομένα συλλέγονται μόνο από ειδικούς και με ειδικό εξοπλισμό, υπάρχουν όμως πολλά ακόμη που μπορεί να συλλέξει οποιοσδήποτε, με απλό εξοπλισμό, αρκεί να εφαρμόσει με συνέπεια μια σταθερή μεθοδολογία.

Αυτό επιχειρήσαμε με την παρακολούθηση των χελιδονοφωλιών των οποίων η καταμέτρηση από τις μαθήτριες και τους μαθητές της Γ Τάξης έδειξε ότι φέτος είχαμε μια αύξηση. Από τις 52 περσινές φωλιές ανεβήκαμε στις 59 (30 στο ισόγειο και 19 στον πρώτο όροφο) ενώ στα μέσα Μαΐου υπήρχαν επτά φωλιές υπό κατασκευή και 22 παλιές κατεστραμμένες φωλιές. 

Κατόπιν, στο δεύτερο μισό του Μαΐου ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων για κάτι που είχαμε απορία. Πόσο συχνά επισκέπτονται οι γονείς την φωλιά για να ταΐσουν τα μικρά και από τι εξαρτάται; Χρησιμοποιώντας τα χρονόμετρα του Σχολείου και ειδικές φόρμες που δημιουργήσαμε, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Ε', αλλάζοντας συνεχώς βάρδιες, ξεκίνησαν να παρακολουθούν δέκα από τις φωλιές του Σχολείου και να καταγράφουν τον χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο επισκέψεις των γονιών χελιδονιών για να ταΐσουν τους νεοσσούς. Γρήγορα προσφέρθηκαν να βοηθήσουν μαθήτριες και μαθητές από την Γ' και Δ' τάξη, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί ένας εντυπωσιακός όγκος δεδομένων. Όλο αυτό το υλικό απομένει να επεξεργαστεί, αλλά ήδη έχουμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία: Στα μέσα Μαΐου ο μέσος χρόνος επίσκεψης ήταν γύρω στο ένα με ενάμισι λεπτό. Στα τέλη Μαΐου ο χρόνος είχε αυξηθεί, ενώ με κακό καιρό και άνεμο (οπότε μάλλον οι γονείς δεν μπορούσαν εύκολα να μαζέψουν αρκετά έντομα) ο μέσος χρόνος αυξανόταν κατά πολύ, με ρεκόρ σε μία φωλιά όπου χρειάστηκαν 55 ολόκληρα λεπτά για να επιστρέψουν οι γονείς (και τα παιδιά είχαν αρχίσει να ανησυχούν).

Προφανώς βασικός σκοπός μας ήταν να  να εισαχθούν τα παιδιά στην μεθοδική εργασία και την επιστημονική πρακτική και είναι μεγάλη μας χαρά που πολλές μαθήτριες και μαθητές συμμετείχαν πρόθυμα και έδειξαν μεγάλη συνέπεια στην μεθοδολογία. Μπορεί όμως, ποιος ξέρει, με τη συνδρομή ειδικών, στο τέλος να προσφέρουμε και κάποια χρήσιμα δεδομένα στην επιστήμη. 












ΘΕΑΤΡΟ!

 


Η σπουδαία μουσικο-χορευτικο-θεατρική παράσταση ήταν αποτέλεσμα όχι μόνο δουλειάς στο μουσικοχορευτικό, αλλά και στο θεατρικό μέρος.  Κατά τη φετινή χρονιά το Σχολείο μας είχε την τύχη να διαθέτει εκπαιδευτικό Θεατρικής Αγωγής, ο οποίος μπόρεσε να αφιερώσει επιπλέον χρόνο, πέρα από τις λίγες ώρες διδασκαλίας που είχε κάθε εβδομάδα. Ο Χρήστος Βαγενάς βρήκε τρόπο εντός και εκτός ωραρίου για να προετοιμάσει, με σχολαστικό τρόπο, την σκηνική παρουσία, την υποκριτική καθοδήγηση, την ηχητική επένδυση και αρκετά άλλα που απαιτεί μια παράσταση.

Το ίδιο έκανε και στις υπόλοιπες παραστάσεις του Σχολείου μας και στις σχολικές γιορτές. Συγχαρητήρια στα παιδιά για τις θεατρικές εμφανίσεις και στον κ. Χρήστο για την μεγάλη υποστήριξη στην σχολική ζωή.






ΧΟΡΟΣ!

 


Ο χορός κυριάρχησε στην σχολική ζωή της Αβύθου κατά την φετινή χρονιά. Στη γιορτή λήξης όλοι οι μαθητές έλαβαν μέρος σε κάποιο χορό, ενώ επιλεγμένες ομάδες παρουσίασαν απαιτητικές εκτελέσεις, όπως το πολίτικο χασάπικο, μετά από μακρά προετοιμασία. Δεν ήταν όμως μόνο η παράσταση στο τέλος. Ο χορός ήταν βασικό στοιχείο κάθε γιορτής και, φυσικά, της δημοφιλούς παράστασης της Γ' Τάξης για την σταφίδα -του φετινού "χιτ" του Σχολείου- που, αρχίζοντας από την Τσικνοπέμπτη στο προαύλιο, περιόδευσε σε φεστιβάλ σε Πάτρα και Αίγιο.

Όλα αυτά, βέβαια, οφείλονται στην ακούραστη Σπυριδούλα Αλεξοπούλου, την Γυμνάστρια του Σχολείου, η οποία μεθοδικά άρχισε να κλιμακώνει την εμπλοκή των μαθητών στους χορούς έτσι ώστε στο τέλος όλοι συμμετείχαν με μεγάλη προθυμία.

Φυσικά, η Σπυριδούλα, συνεργαζόμενη με όλους τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου, ήταν συνεπής με το σύνολο των υπόλοιπων υποχρεώσεών της στη Φυσική Αγωγή, συντόνισε το πολιτιστικό πρόγραμμα της Γ' Τάξης για την σταφίδα, και σήκωσε το βάρος πολλών δράσεων όπως η Ολυμπιακή Εβδομάδα, η Μέρα Σχολικού Αθλητισμού, η Τρελή Ολυμπιάδα, η συμμετοχή ομάδων του Σχολείου σε άλλες αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ συνέδεσε την φετινή της παρουσία με την πρώτη "μετά-COVID" παρέλαση του Σχολείου με βηματισμό και τυμπανοκορουσίες κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου (την κεντρική εκδήλωση της Αβύθου).

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές-χορευτές και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Σπυριδούλα.














Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

ΧΟΡΩΔΙΑ!

 


Το μεγάλο βάρος της μουσικο-χορευτικής παράστασης στις 14 Ιουνίου σήκωσαν οι μαθήτριες και οι μαθητές της χορωδίας. Για πρώτη φορά φέτος λειτούργησε χορωδία του Σχολείου. Δηλαδή, εκτός από τις μαθήτριες και τους μαθητές της κάθε Τάξης που τραγούδησαν στην εκάστοτε γιορτή που είχαν αναλάβει, δημιουργήθηκε και μια χωριστή χορωδία, με επιλογές μαθητριών και μαθητών από την Γ' έως τη Στ Τάξη, που έκαναν εντατική προετοιμασία δύο μηνών.  

Όσοι παραβρεθήκαμε στην γιορτή εντυπωσιαστήκαμε με το αποτέλεσμα. Όχι μόνο το αμιγώς μουσικό, αλλά και από την αντοχή των παιδιών για σχεδόν δύο ώρες παραταγμένα στα σκαλιά (συν τις διακοπές για να λάβει μέρος το καθένα στο δικό του μέρος στα υπόλοιπα δρώμενα). 

Νιώθουμε δικαιωμένοι από το αποτέλεσμα και, φυσικά, οφείλουμε να συγχαρούμε ξεχωριστά τα παιδιά της χορωδίας. Το ίδιο οφείλουμε στην μουσικό του Σχολείου μας κατά τη φετινή χρονιά Αγγελική Στούμπανου, που ακούραστα δασκάλεψε τα παιδιά.

Και φυσικά δεν ήταν μόνο η χορωδία. Η φετινή μουσική διαδρομή του Σχολείου, υπό την καθοδήγηση της κ. Αγγελικής, περιλάμβανε όλες τις γιορτές (28η Οκτωβρίου, 17 Νοεμβρίου, Χριστούγεννα, 25η Μαρτίου) συν το θεατρικό της Γ' Τάξης, τα Χελιδονίσματα, τα δρώμενα της Τσικνοπέμπτης και άλλα.

Θέληση όλων μας είναι να συνεχιστεί αυτή η καλή δουλειά.










Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΛΗΞΗ!

 


Φαντασμαγορική και συγκινητική ήταν η μουσικο-χορευτικο-θεατρική παράσταση "Ο σταφιδέμπορας Νυμφεύεται" το βράδυ της Παρασκευής 14 Ιουνίου, με την οποία έγινε το "κλείσιμο" της φετινής σχολικής χρονιάς. Με βάση τα τρία συνδεδεμένα προγράμματα Πολιτιστικών - Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής που είχαν θέμα την δική μας σταφίδα, έγινε ένα οδοιπορικό ανά την Ελλάδα παρακολουθώντας την πορεία του "σταφιδέμπορα" και γνωρίζοντας μουσική και χορούς, με ζωντανή μουσική και δική μας χορωδία.

Την παράσταση παρακολούθησαν σχεδόν 500 προσκεκλημένοι και γονείς, οι οποίοι έμειναν καθηλωμένοι από το θέαμα και από τον ενθουσιασμό με τον οποίο έδρασαν οι μαθήτριες και οι μαθητές του Σχολείου μας, από την εντυπωσιακή ομαδική είσοδο μέχρι το τελικό ομαδικό χορό (την "Αιγιώτισσα"). Όπως σημείωσε και ο Διευθυντής του Σχολείου Γιάννης Παπαθεοδωρόπουλος, η παράσταση αυτή ήταν το προϊόν της συνεργασίας τριών τομέων (μουσικής, χορού, θεάτρου) οι οποίοι είναι θεμελιώδεις για την παιδαγωγική διαδικασία ωστόσο συχνά υποτιμούνται.

Πολλά πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά για την παρουσίαση των προγραμμάτων, την σπονδυλωτή θεατρική παράσταση, τους χορούς και την εκπληκτική χορωδία. Ξεχωριστά συγχαρητήρια για την εντυπωσιακή δουλειά της μουσικού μας Αγγελικής Στούμπανου, της Γυμνάστριας Σπυριδούλας Αλεξοπούλου και του δασκάλου Θεατρικής Αγωγής Χρήστου Βαγενά. ξεχωριστά συγχαρητήρια και στην δασκάλα της Β' Τάξης Βασιλικής Μελά, που επιμελήθηκε τα πλούσια σκηνικά.

Από εκεί και πέρα, όλοι οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου συμμετείχαν και βοήθησαν σε πολλούς τομείς ενώ, φυσικά, κεντρικός ήταν ο ρόλος του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου μας, από το στήσιμο της σκηνής, των ηχητικών, μέχρι την μεταφορά των ψυγείων με τα αναψυκτικά, των καρεκλών και πολλά άλλα χωρίς τα οποία δεν θα γινόταν η παράσταση. Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Γονέων, όπως και τους μουσικούς της παράστασης.