Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Για μια καλύτερη επικοινωνία στην οικογένεια - Εκδήλωση για Γονείς


Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου 
δια ζώσης εκδήλωση και συζήτηση με τους γονείς των μαθητών του Σχολείου μας.  Η συζήτηση θα έχει σαν θέμα: "Για μια καλύτερη επικοινωνία στην οικογένεια σήμερα" και ειδικότερα εστίασε σε ερωτήματα όπως:

 Τι μπλοκάρει την επικοινωνία στην οικογένεια;

Γιατί ενώ θέλουμε να έχουμε μια καλή επικοινωνία με τους δικούς μας ανθρώπους στην καθημερινότητα μας δεν τα καταφέρνουμε;

-  Μέσα από ποιους πρακτικούς τρόπους μπορούμε να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας με τα παιδιά;

Η εισήγηση του θέματος και ο συντονισμός της συζήτησης έγινε από την κ. Θωμαΐδα Σταύρου, Κοινωνική Λειτουργό του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας Καλλίπολις.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνάντησης οι γονείς είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από εθελοντές της ομάδας «Διέξοδος» Αιγίου για τα εργαστήρια ενίσχυσης προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων «Εγώ κι Εσύ Δυναμώνουμε Μαζί!» που πρόκειται να υλοποιηθούν σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του σχολείου σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.






Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Εκπαίδευση στα "Μετέωρα της Πελοποννήσου"! Το Σχολείο μας στην επιβλητική κοιλάδα του Κερυνίτη.

 

Πλησιάζοντας την είσοδο της χαράδρας

Αρχίζει η πορεία μέσα στην χαράδρα και προς τον μονόλιθο

Εκπαιδευτική εξερεύνηση στο πεδίο έκαναν οι Β', Γ', Δ' και Στ' τάξεις του Σχολείου μας, σήμερα Παρασκευή 12 Νοεμβρίου. Προορισμός ήταν οι εντυπωσιακοί σχηματισμοί στο Δυτικό τμήμα της κοιλάδας του ποταμού Κερυνίτη κοντά στο χωριό Μπουφούσκια, πριν την έξοδο στην πεδιάδα της Αιγιάλειας.

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της περιοχής είναι η επιβλητική ορθοπλαγιά ύψους 300 μέτρων με πλήθος από σπηλιές, χαράδρες και βραχώδεις εξάρσεις. Η διάβρωση έχει σχηματίσει φυσικούς πύργους και μονόλιθους παρόμοιους με αυτούς στα Μετέωρα της Θεσσαλίας. Γι' αυτό τον λόγο η περιοχή - η οποία δεν είναι τόσο γνωστή όσο της αξίζει- ορισμένες φορές αποκαλείται "τα Μετέωρα της Πελοποννήσου" με μοναδική φυσικότητα και αξεπέραστη ομορφιά.

Πριν από την επίσκεψη πεδίου είχε προηγηθεί προετοιμασία στο Σχολείο και οι μαθητές γνώριζαν τα βασικά για τον τρόπο δημιουργίας αυτού του ξεχωριστού χώρου φυσικής και γεωλογικής κληρονομιάς - την δημιουργία ιζημάτων στις αρχέγονες θάλασσες, τις κροκάλες και τα κροκαλοπαγή πετρώματα, την ανύψωση της Νότιας ακτής του Κορινθιακού που έφερε αυτά τα πετρώματα εκατοντάδες μέτρα πάνω από την θάλασσα όπου αρχικά είχαν σχηματισθεί. Στο πεδίο οι μαθητές αναγνώρισαν τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των σχηματισμών, όπως τις στρώσεις των ιζημάτων, την έντονη διάβρωση με σπηλιές και φυσικούς πύργους, ενώ εξέτασαν από κοντά τα κροκαλοπαγή πετρώματα, που είναι σαν ποταμίσιες πέτρες συγκολλημένες μεταξύ τους. Παράλληλα γνώρισαν και άλλα στοιχεία του οικοσυστήματος, όπως τα ανθεκτικά πεύκα που φυτρώνουν πάνω στους πύργους και τις βραχώδεις πλαγιές, τις πικροδάφνες και τις λυγαριές που βρίσκονται στις ρεματιές.

Το κύριο μέρος της επίσκεψης έγινε με πορεία στην χαράδρα Βορειοδυτικά του χωριού και η συγκέντρωση - χαλάρωση των μαθητών έγινε δίπλα στον εντυπωσιακό μονόλιθο ύψους 50 μέτρων που βρίσκεται στην μέση της χαράδρας. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του ετήσιου προγραμματισμού και της υλοποίησης των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Η αίσθηση που έμεινε είναι ότι γνωρίσαμε ένα μικρό μέρος του φυσικού πλούτου της Αιγιάλειας και είναι σημαντικό να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Η πρόσβαση στην περιοχή είναι εύκολη μέσω του επαρχιακού δρόμου Αιγίου - Πλατανιώτισας.

Πρώτη στάση από απόσταση για να αντιληφθούμε την περιοχή




Στην συνέχεια, πορεία μέσω του δρόμου (Αίγιο - Πλατανιώτισα) προς την είσοδο της χαράδρας την οποία είχε προσπεράσει ερχόμενοι


Είσοδος στην χαράδρα και πορεία προς τον μονόλιθο




Πλησιάζοντας τον μονόλιθο



Στάση και χαλάρωση στον μονόλιθο


Εξέταση των πετρωμάτων από κοντά και συλλογή δειγμάτων

Αναχώρηση, ξεκινά η κατάβαση








Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Edupass και οι γονείς!!


Υπενθυμίζουμε ότι υπόχρεοι υποβολής στην πλατφόρμα edupass.gov.gr είναι και οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών και οποιοσδήποτε θέλει να εισέλθει στον χώρο του Σχολείου. 

Όσοι έχουν εμβολιασθεί ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου κάνουν τη δήλωση αυτή μία μόνο φορά. Αλλιώς θα πρέπει να δηλώνουν στην πλατφόρμα το αποτέλεσμα του διαγνωστικού (rapid/PCR) ή αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test), κάθε φορά που έχουν πρόθεση να μπουν στον χώρο του σχολείου. 

Δείτε εδώ τις οδηγίες για το edupass για γονείς και κηδεμόνες. Στο "Επιλέξτε Ενέργεια" οι γονείς/κηδεμόνες επιλέγουν "Δήλωση επισκεπτών".

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Οδηγίες για το edupass!



Όπως γνωρίζετε, από Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021, έχει τεθεί σε λειτουργία για τα δημόσια σχολεία η πλατφόρμα edupass.gov.gr, μέσω της οποίας θα εκδίδεται η Σχολική Κάρτα για COVID-19, ενώ ενσωματώνονται και όλες οι λειτουργίες του self-testing.gov.gr. 


Υπόχρεοι υποβολής στην πλατφόρμα edupass.gov.gr δήλωσης συμμετοχής με φυσική παρουσία στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στις δημόσιες σχολικές μονάδες είναι οι μαθητές/τριες, το εκπαιδευτικό προσωπικό και κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο που συμμετέχει με φυσική παρουσία σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία εντός των χώρων του Σχολείου.

Οι μαθητές ή οι γονείς/κηδεμόνες τους εισέρχονται στην πλατφόρμα και δηλώνουν την πρόθεση φυσικής παρουσίας τους στους χώρους της σχολικής μονάδας, ζητώντας να αποστέλλεται στη θυρίδα της σχολικής μονάδας τους η κατάστασή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι όσοι έχουν εμβολιασθεί ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου κάνουν τη δήλωση αυτή μία μόνο φορά. 

Για τους μαθητές (εφόσον δεν έχουν εμβολιασθεί/νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου) η δήλωση στο edupass.gov.gr πρέπει να υποβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα.

Για διευκόλυνσή των γονέων και των κηδεμόνων των μαθητών του σχολείου μας δείτε εδώ οπτικοποιημένες τις οδηγίες για το edupass για γονείς και κηδεμόνες, όπως τις ετοίμασε ο εκπαιδευτικός του 5ου Δημοτικού σχολείου Δράμας, Στράτος Κυριαζίδης. Σημειώστε ότι οι γονείς που επιθυμούν να εισέλθουν στο χώρο του σχολείου πρέπει να κάνουν την ίδια ακριβώς διαδικασία και στο "Επιλέξτε Ενέργεια" να επιλέξουν "Δήλωση επισκεπτών".


Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι αρνητικό, εκδίδεται από την αντίστοιχη πλατφόρμα σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος, η οποία εκτυπώνεται και προσκομίζεται στο σχολείο (αν αυτό είναι αδύνατο, εξακολουθεί να ισχύει η δυνατότητα χειρόγραφης βεβαίωσης) κάθε Τρίτη και Παρασκευή.